Indonesian historia on täynnä innostavia hahmoja, jotka ovat taisteluissa kolonialismin ja sorron vastaan. Yksi tällaisista hahmolleista on kenraali Soedirman, “Sumatra Post”-opetuksen innoittaja ja kriitikoiden kiistan kohde, jonka rohkeus ja johtaja kykyjä osoitti selkeästi taistelussa hollantilaisia vastaan 1940-luvulla.
Soedirman syntyi vuonna 1912 Keski-Jaavassa maatyöläisperheeseen. Hän oli nuorena ahkeran oppivainen ja innostunut historiasta ja politiikasta. Soedirman liittyi hollantilaiseen armeijaan vuonna 1936 ja osoitti nopeasti kykyjään sotilaallisissa tehtävissä. Toisen maailmansodan puhjettua, hän joutui sotavangiksi Japanilaisten.
Kun Indonesia julistautui itsenäiseksi vuonna 1945, Soedirman kieltäytyi palammasta hollantilaiseen armeijaan ja liittyi Indonesian tasavallan armeijaan (TNI). Hän nousi nopeasti hierarkiassa ja hänet nimitettiin Sumatra saaren aluekomentajaksi.
Sumatra oli tuolloin taistelukenttä, jossa hollantilaiset yrittivät vallata takaisin entisiä siirtomaa-alueitaan. Soedirman johti indonesialaisia joukkoja urhoollisesti taistelussa hollantilaisjoukoita vastaan ja osoitti suurta sotilaallista taitoa ja strategista ajattelua.
“Sumatra Post”-opetus:
Soedirman oli tunnettu “Sumatra Post”- opetuksestaan. Hän uskoi, että indonesialaiset sotilaat pystyivät voittamaan hollantilaiset aseistattoman vastarinnan avulla. Tämän strategian ydinsydän oli selitettyä hollantilaisille, että heidän oli mahdotonta hallita Indonesiaa ilman kansan tukea.
Hän kannusti indonesialaisia siviilejä kieltäytymään yhteistyöstään hollantilaisten kanssa, piilottamaan aseita ja tarvikkeita sekä häiritsemään hollantilaisten kuljetuksia ja logistiikkaa. Soedirmanin usko aseettomaan vastarintaan osoitti hänen luovuuttaan ja kykyään ajatella ulkopuolisesti sotilaallisissa strategisissaa.
Hollantilaiset olivat hämmentyneitä “Sumatra Post”-opetukseen. He odottivat perinteistä aseellista vastarintaa, mutta Soedirmanin taktiikat veivät heidät täysin yllätyksen valtaan. Aseeton vastarinta osoittautui tehokkaaksi tavaksi häiritä hollantilaisten operaatioita ja vahvistaa indonesialaisten kansallisen yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Kriitikot ja kiistan kohteena:
Vaikka Soedirmanin “Sumatra Post”-opetus oli strategisesti älykäs, se herätti myös kritiikkiä. Jotkut sotilaat arvostelivat tätä taktiikkaa liian passiivisena ja he halusivat taistelua avoimesti aseiden avulla.
Soedirmanin johtamista kritisoitiin myös sillä, että se ei kyennyt pysäyttämään hollantilaisten etenemistä. Hollantilaiset saattoivat lopulta vallata takaisin Sumatran ja muita indonesialaisia alueita. On kuitenkin tärkeää muistaa, että Soedirman johti armeijaa vaikeissa olosuhteissa ja että hän oli osa suurempaa vapautusliikettä.
Soedirman kuoli vuonna 1948 tuberkuloosiin, vasta 36-vuotiaana. Hänen kuolemansa oli suuri tappio indonesialaisille ja osoitti taistelun vaaroja. Soedirman muistetaan rohkeudestaan ja omistautumisestaan Indonesian itsenäisyydelle.
Hänen “Sumatra Post”-opetuksen periaatteet ovat edelleen ajankohtaisia ja ne inspiroivat monia ihmisiä ympäri maailmaa taistelemaan oikeudenmukaisuutta ja vapautta vastaan.
Soedirmanin perintö:
Soedirmanin merkitys Indonesian historiassa on kiistaton. Hänen “Sumatra Post”-opetuksensa osoitti, että aseellinen voima ei ole ainoa keino saavuttaa poliittisen tavoitetta ja että kansan tahto ja vahva ideologia ovat tärkeitä tekijöitä vapaussodassa.
Hän on yksi Indonesiassa arvostetuimmista sotilasjohtajista, jonka esimerkki innoittaa nuoria indonesialaisia tänäkin päivänä. Soedirmanin tarina muistuttaa meitä siitä, että rohkeus ja omistautuminen voivat saavuttaa mahdottomia asioita, ja että yksilö voi olla merkittävä muutosvoima historiassa.